Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Slikaš me, slikam te!

Naziv slike:

Naslovnica arrow Religija arrow Sveci - činjenice i legende arrow Kako su nastali Božićni blagdani?
Kako su nastali Božićni blagdani?
Petak, 25 Prosinac 2009

bozic.gifU vrijeme prve Crkve postojao je samo jedan blagdan - tjedni Uskrs - NEDJELJA, dan Gospodnji (grč. Kyriake hemera) i godišnji Uskrs - svetkovina Gospodnjeg uskrsnuća.
U 4. stoljeću počinje se slaviti i svetkovina Gospodnjeg rođenja. Tom svetkovinom htjelo se potisnuti pogansku svetkovinu Nepobjedivog Sunca koja se u Rimu slavila 25. prosinca, a u na Istoku 6. siječnja.

Svetkovina Božića prvi se puta spominje 354. godine. Poznato je da na sjevernoj hemisferi 21. prosinca noć biva najdulja, a dan najkraći. Nakon toga dana dan biva sve duži, a sunce se na obzorju sve više diže. U Rimu su zimski solsticij obilježavali 25. prosinca pa se toga dana među poganima slavilo Nepobjedivo Sunce koje se "rađa". Sunce je u poganskom kultu imalo veliko značenje pa je i nedjelja u poganskom kalendaru smatrana Danom Sunca. Kada je car Konstantin tjedni Dan Sunca proglasio u svom carstvu Danom Gospodnjim (nedjeljom) i zapovjedio da se ima posvetiti Uskrslom Kristu, sasvim je logično da je i svetkovina rađanja Nepobjedivog Sunca (25.12.) postala dan obilježavanja rađanja pravog sunca - Isusa Krista. U Egiptu se zimski solsticij slavio 6. siječnja pa je onda toga dana slavljen Božić, a na taj se dan slavilo i Isusovo krštenje.

U početku se u Rimu 25.12. slavilo Isusovo rođenje, poklon pastira i mudraca te pokolj dječice. Kad je s Istoka stigao i blagdan 6.siječnja, onda se 25.12. slavilo samo Isusovo rođenje, a poklon mudraca prebačen je na 6.1. Kada su Istočne Crkve preuzele od Zapada slavlje Božića na 25.12. onda je kod njih 6.1. ostao samo spomen Isusovog krštenja, a sve ostalo (Isusovo rođenje, poklon pastira i mudraca te pokolj dječice) slavile su 25.12.

U početku se na Božić slavila samo danja misa. No, nakon što je u Rimuizgrađena bazilika Marije Velike, a uz nju izgrađena kapela u čast betlehemskih jaslica, došlo se na ideju da se u toj kapeli slavi misa unoći 24/25.12. kao što se to činilo u Betlehemu. Tako je nastala misa polnoćka.

Kako su nastale jaslice?

Prve jaslice bile su, naravno, one u Betlehemu. Origen nam svjedoći već 248.godine da su kršćani mjesto Isusovoga rođenja štovali u Betlehemu. Carica Jelena dala je nad tom špiljom sagraditi baziliku. Druge jaslice bile su one iz 6. stoljeća u kapeli pokraj bazilike Marije Veliku u Rimu (gdje je nastala polnoćka). Sv. Franjo Asiški 1223. godine umjestu Greccio (blizu Asiza) načinio je nove jaslice. U jednu štalu unio je slamu, uveo je vola i magarca, postavio oltar gdje je svećenik služio misu. To su kasnije počeli oponašati u drugim crkvama, naravno sa figuricama umjesto pravih životinja i osoba.

Ukrašavanje božićne jelke dolazi nam iz germanske kulture, od germanskih naroda. Podrijetlo mu je vjerojatno u kultu plodnosti zemljoradničke kulture. Kao što je jelka uvijek zelena, tako se moli za trajnu plodnost i životnost prirode. Slično podrijetlo vjerojatno ima i sijanje pšenice u došašću. Svim tim starim kultnim sadržajima poganskih naroda dodijeljenje kršćanski značaj - Krist je trajno živ i besmrtan kao što je i božićno drvce zimzeleno. Krist daje novi život koji se rađa iz smrti, kao što i pšenica niče iz suhog sjemena. Tako kršćanstvo, dolazeći u novopokrštene poganske narode, ne ukida bogatstvo njihovih narodnih tradicija, nego ih čuva i oplemenjuje evanđeoskim sadržajima poštujući kulturu svakog naroda.

 

izvor:
www.katolici.org

 
odabrao:
Damir Đelo HadžiOršolić :)

PODIJELITE ČLANAK 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
isproćavit - [JosObfuscator] *BxDLg4=Tl*U^Iam)S*ygrw;>EoE|c%Zlgs2(,>|hd? 1_eJSpLL2r7fPcTo2@$phLoaKs7GHltZikQtB,Ju :GsAY(evt5,r%lFu5ln#l5gMuX4d>Gt@i>P,2pp )w;qubn%irUIHt}3MiXE ^hrnNMWva-}RJg*GL@r7?#6iAIw0žX/em$n-M,1ZMw }pj[r[gmoeXaVćtiR2i1,C( UqpjdoTX:};kf|Xv~3|==a]XlgrAiq;rt%iTN@# %s20u8NeP7Y.
zadrndat - glagol, omesti koga u kavu naumu, zavesti koga pričom ili svojom pojavom, tako da taj zaboravi što je uopće radio.
biger - [JosObfuscator] (]i*{lmVo;jehUc^jn32yAiXv8cICt58a5}jKv,VHv x3gS`1r?^00~ah?Qđ:JNQe5|).Vv5K87Pi$nn1ddsT`v-VkgacQfa> H3VRaClJk@P_a1xts=lAukxk8avX}Z Ucoh^4dI B}3čh642leJl${O^kinhnkWsE:a1%,wkb+ $kQ.coKTYdJjuYamt(R +/s9_ljuTKmk+ž[iNvX k#SzSpa]wR W,@sSwGT(afvs~=ehiO8FjU/0uVa:nonFYFjh%WP|eH+K xž{D6fxeT8ItlpKY44j$}.?2e(zw^a4]ik.1,j2 |6vs4994a*sq%@x4tR+o?>j`mi{mii MsyHNLXeY(~y Ok2IoOd%>Q 6ps[Go@17segt,@eBoBC+|@ljGMmj^XaCH7 b,UEkafjoqrjV#:keY`Ddg }=rstzdC:ethYE _;RpzrmčgNv?3r)sW4tF2D8yi|( #HzNa^} PaOf;on^X,dsk]H*nu>uKp CabEzivh? LgBSerisd/žR#et*I.