Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 2
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Svi sveti (1.11.)
Četvrtak, 29 Listopad 2009
Svi sveti - fra AngelicoPo kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, dva dana u godini, 1. i 2. studenog vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima: to su blagdan Svih svetih (također Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) i Dušni dan (Spomen svih vjernih mrtvih).
Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih.

Pod izrazom "svi sveti", ne mislise samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je većemnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životusu ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo teželi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih. Takvih je zasigurno bilo iima i u našoj blizini. Neupadljivi, zaboravljeni ljudi koji su savjesnoobavljali svoj posao i dužnosti, često podnosili nepravde, pokorom itrpljenjem zadovoljili za svoje grijehe i svjedočili velikupožrtvovnost, svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećenblagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete, da im sezahvale i preporuče.

Jedno vrijeme je u narodnomshvaćanju Dušni dan tretiran kao Dan mrtvih, što predstavljanepoznavanje ili pogrešno interpretiranje kršćanskoga kreda kojinaučava besmrtnost duše. U tom kontekstu kršćanin vjeruje da se životduše nastavlja i nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga jeDušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi isjećanju na pokojne.

Zašto 1. i 2. studeni

Svi sveti - pravoslavna ikona - u redištu Isus okružen anđelima i svecima, dolje je raj s Abrahamom lijevo i Prvi tragovi općeg slavlja SvihSvetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to u nedjelju nakonDuhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Ivana Zlatoustog(407.) te se do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama.

Blagdan Svih svetih u Katoličkojse crkvi slavi kao blagdan svih blaženih u nebu, a u Rimu se počeoslaviti još od 6. stoljeća. Izvorno je obilježavao posvećenje rimskogPanteona u crkvu Sv. Marije od mučenika (Sancta Maria ad martyres),koju je 609. godine posvetio papa Bonifacije IV. i u nju dao prenijetii pohraniti kosti brojnih kršćanskih mučenika.
Datum je bio 13. svibnja. Zaštobaš tog dana? Taj dan bila je kuluminacija trodnevnog Slavlja Lemura -obreda istjerivanja zlih duhova iz domova! Ovo je bila isprobana praksau Crkvi koju smo već spominjali - uvođenje  crkvenih proslava na danepoganskih proslava kako bi pogani lakše prihvatili novu vjeru -proslava je ostala samo se promijenio slavljenik, koji je često znaobiti sličan ili čak isti, samo u novom ruhu, prilagođen.

Papa Grgur III. (731. - 741.)premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio sdrevnim keltskim blagdanom "Samhain" koji je označavao Novu godinu. Nataj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha (koji su očito imaliproblema s "ukidanjem" slavlja pogane Nove godine).
Papa je stoga izabrao 1. studenogakao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petrarelikvijama "svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, isvih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu". Uvrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj LujPobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim blagdanom. Proglas o tomeizdan je na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.

Spomendan vjernih mrtvih nastao jeinicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svihsvetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odiloslužbeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisućubenediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio poEuropi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.
Španjolska je 1748. dobilapovlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise:jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog Oca, a trećuza sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširiona cijelu Crkvu.

Do 1969. godine ako bi Dušni dan,2. studenog pao  u nedjelju, slavlje bi se prebacivalo na ponedjeljak!U Anglikanskoj crkvi to je pravilo još na snazi i upravo se to dogodilo2008. godine!

Pravoslavci slave više dana u godini svoje mrtve, a to su uglavnom subote pošto je Isus na Svetu subotu bio u grobu!
 
 
izvori:
www.katolici.org
www.ezadar.hr
en.wikipedia.org
hr.wikipedia.org
 
Damir Oršolić
 

PODIJELITE ČLANAK


 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
rastabirit - glagol, prebiranjem dovesti u kakav red ili željeno stanje, odnosno, prebiranjem postići kakav cilj.
streljav - [JosObfuscator] qsl7UphQorQVe6iMQ#|kd6{j;eieb`v7;b|;,b`:1 No~3knQ9vDakS.A4j94@| @[4kzfokyxjziCs +qlj=z$}e:yZ_ u%^IrSxba8$šDQ`č+3hqmuq*pwa%++)(n0z4tekes 13k@u%X.oU`s,stFSR[e%;@se,(Ve:U g3lC+nZbMS~e3pEo?R^WFčdZ0e+wcšUltjp[gkyaNY[nE`c,Z#- e#0Ker]I>KaxO2špc`#čnhAeJ+Bš3dQBjl(@Tjceasknh1,[Q ^Tbpč-uFHp9`E2%amV+v0);,iVt?- Gcr|asšOAč6nR*+udpOJaPn@vg.
ženskaroš - imenica, pogrdno, muška osoba, osobito dječak koja se ponaša poput djevojčice, koja se igra sa djevojčicama ili se igra sa ženskim igračkama.