Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow sekcija arrow Nek ima svata! arrow Nepoznato o poznatome
Nepoznato o poznatome
Utorak, 28 Srpanj 2009

upitnik.jpgSigurno ste se nebrojeno mnogo puta pitali, kako je nastala krava. Od ega, kome i zašto. I što ste se više pitali, odgovor je ostajao sve dalji i sve dalji. Tako danas o podrijetlu  krave znate mnogo manje nego ste znali juer. Zbog toga smo odluili da uvedemo novu rubriku, koja ima za zadatak da vas prije svega informira, educira, obrazuje i da pravu sliku o stvari koju istina bog vidite, ali  niste imali pojma o tome...

Danas u prvoj epizodi pokušat emo vam objasniti kako je nastao naziv pojedinih naših mjesta, naselja i gradova, kao što je recimo Kostr. Vidjet ete kako su neki nazivi logini i sami po sebi se podrazumijevaju, dok se drugih ne bismo dosjetili, pa sve da nam daju i jorgovan sa etiri lista. Donja Mahala? Bezbroj je pitanja koja nas mue oko nastanka naziva ovog mjesta, a odgovor do danas nismo imali. Zašto Donja, a ne Gornja? Zašto nije, recimo Lijeva Mahala. Odgovor je jednostavan. Prije mnogo godina selo nije imalo naziv, i zvalo se Selo broj 10. No kako su kroz selo broj 10 stalno prolazile raznorazne ekskurzije, dogodilo se to da je jednoga dana došla ekskurzija iz dalekih Matia, iji emo naziv kasnije objasniti. Ekskurzija je bila u zaprenim kolima na kat. Tada naime nije bilo autobusa na kat. Dok su se vozili u kolima na kat, putnici su pozdravljali mještane, jedni klimajui glavom, jedni viui: „jestel poradili", a jedni mašui rukom. Prilikom prolaska kroz Selo broj 10, posebno se istakla jedna djevojka, koja je najljepše mahala. Na sjednici Seoske Vlade idueg dana, svi su primijetili da je bila ekskurzija i da djevojka mahala rukom, ali se nisu mogli dogovoriti je li sjedila na gornjem ili donjem katu kola na kat. Jedni su vikali: „Gornja je mahala", a drugi pak da je donja. Naposljetku presudio je foto finiš mjesnog fotografa, koji je slikao sve u selu i to tehnikom  zejtinom po firanjgi. Ispostavilo se da je djevojka sjedila dole i mahala lijevom rukom. U ast djevojci koja je tako lijepo mahala, Seoska vlada odlui dati ime selu. Tako je prvi naziv sela bio Donja Lijevom Mahala, ali budui da je naziv bio predugaak, skraen je na danas poznati naziv: Donja Mahala. Nadamo se da su vam neke stvari sada bar malo jasnije. U slijedeoj epizodi, objasnit emo vam kako je nastao naziv Oštra Luka i Bok.

Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
sapinja - imenica, vrsta korova koji raste po itu. Sadri sjemenke koje se lijepe za odjeu ili krzno ivotinja.
iskajat - [JosObfuscator] }sg%4u[GllqAa-:g5oTHA3El3-+,{. @(_MFpbh2rx6ezCr8?sNtsap~tPi%e j`nN:^*Koaes+I3*iiT1==tp-H1Kio pHP2cwzB]r/EI0An3B5DiiCpvn~F8lu(;eQx 9d*Von;UI8Fa@oZjkjdoenE5Yf N~[n%$BeO+u_e-P2iR.)]jOe2I XAEsptMmQrptHqi/G,d lBzp:1lB_rE9NsBet(3N@)EY5a.lgt7im??t}6iq9hrE.
ustrgnit - [JosObfuscator] |t#gvlGa?7@5gvK1FoBc3}lJ%,,33G 3RoK 5m@Tv-o8NuAk,:i{jF F6ptu#/ObYAZJ5r_X%#a+gcqtRKivsdC.