Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 3
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Nepoznato o poznatome
Utorak, 28 Srpanj 2009

upitnik.jpgSigurno ste se nebrojeno mnogo puta pitali, kako je nastala krava. Od čega, kome i zašto. I što ste se više pitali, odgovor je ostajao sve dalji i sve dalji. Tako danas o podrijetlu  krave znate mnogo manje nego ste znali jučer. Zbog toga smo odlučili da uvedemo novu rubriku, koja ima za zadatak da vas prije svega informira, educira, obrazuje i da pravu sliku o stvari koju istina bog vidite, ali  niste imali pojma o tome...

Danas u prvoj epizodi pokušat ćemo vam objasniti kako je nastao naziv pojedinih naših mjesta, naselja i gradova, kao što je recimo Kostrč. Vidjet ćete kako su neki nazivi logični i sami po sebi se podrazumijevaju, dok se drugih ne bismo dosjetili, pa sve da nam daju i jorgovan sa četiri lista. Donja Mahala? Bezbroj je pitanja koja nas muče oko nastanka naziva ovog mjesta, a odgovor do danas nismo imali. Zašto Donja, a ne Gornja? Zašto nije, recimo Lijeva Mahala. Odgovor je jednostavan. Prije mnogo godina selo nije imalo naziv, i zvalo se Selo broj 10. No kako su kroz selo broj 10 stalno prolazile raznorazne ekskurzije, dogodilo se to da je jednoga dana došla ekskurzija iz dalekih Matića, čiji ćemo naziv kasnije objasniti. Ekskurzija je bila u zaprežnim kolima na kat. Tada naime nije bilo autobusa na kat. Dok su se vozili u kolima na kat, putnici su pozdravljali mještane, jedni klimajući glavom, jedni vičući: „jestel poradili", a jedni mašući rukom. Prilikom prolaska kroz Selo broj 10, posebno se istakla jedna djevojka, koja je najljepše mahala. Na sjednici Seoske Vlade idućeg dana, svi su primijetili da je bila ekskurzija i da djevojka mahala rukom, ali se nisu mogli dogovoriti je li sjedila na gornjem ili donjem katu kola na kat. Jedni su vikali: „Gornja je mahala", a drugi pak da je donja. Naposljetku presudio je foto finiš mjesnog fotografa, koji je slikao sve u selu i to tehnikom  zejtinom po firanjgi. Ispostavilo se da je djevojka sjedila dole i mahala lijevom rukom. U čast djevojci koja je tako lijepo mahala, Seoska vlada odluči dati ime selu. Tako je prvi naziv sela bio Donja Lijevom Mahala, ali budući da je naziv bio predugačak, skraćen je na danas poznati naziv: Donja Mahala. Nadamo se da su vam neke stvari sada bar malo jasnije. U slijedećoj epizodi, objasnit ćemo vam kako je nastao naziv Oštra Luka i Bok.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
dudit - glagol, biti potišten, biti tih, ne čuti se, primiriti se, biti miran.
mišat - glagol, 1. kružnim pokretima činiti da se sastojci sjedine; 2. zamijenjivati pojam sa pojmom, brkati; 3. premetanjem, veće skupine jednakih ili sličnih predmeta, učiniti da se ne zna položaj konkretnog pojedinačnog predmeta (miješati karte).
avazile - prilog, iz sveg glasa, na sav glas.