Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Tropska zoonoza u Županiji Posavskoj!
Tropska zoonoza u Županiji Posavskoj!
Ponedjeljak, 04 Svibanj 2009

HrtDOMALJEVAC - Po prvi puta na ovim prostorima, u Županiji Posavskoj, u Veterinarskoj stanici Argus Domaljevac, 24. travnja 2009. godine dijagnosticirana je dirofilarioza kod dva psa, a zatim potvrđena na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu - Zavod za parazitologiju dana 29. travnja 2009. godine.
Vlasnik psa, iz Domaljevca obratio se Veterinarskoj stanici sa psom, pod simptomima opće slabosti. Pas star oko 9,5 godina, ženka, oštrodlaki njemački ptičar, blago povišene temperature. Prilikom rutinske pretrage krvi, bojane metodom Hemacolor ustvrđena je dirofilarioza.

Drugi slučaj dirofilarioze, također slučajno otkriven samo dva dana kasnije, je kod psa vlasnika iz Pruda, općina Odžak. Vlasnik psa, zatražio je stručnu veterinarsku pomoć za svojega psa, zlatnog labradora, ženke stare oko 2 godine i tri mjeseca. Pas je imao ubodnu ranu ispod prednje ljeve axilarne regije promjera oko 5 cm, dubine 6-8 cm. Prilikom obrade rane slučajno sam izvukao crva bjelkaste boje dužine oko 10 cm, a debljine manje od 1 mm. Obzirom da smo već imali slučaj dirofilarioze, izvadili smo krv te pod mikroskopom gustog nativnog preparata vidjeli obilno brzo kružno kretanje parazita, što predstavlja parazitemiju. Nakon toga obojali smo preparat Hemacolor bojama te uistinu vidjeli dirofilarije, govore u veterinarskoj stanici Argus.

Rana na zaraženom psu
Rana na zaraženom psu

Dirofilarioze spadaju u skupinu tropskih parazitarnih zoonoza tj. bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama . Dirofilarioza je zoonoza uzrokovana oblićima iz koljena Nematoda, razred Phasmidea, porodica Pilarioidea, roda Dirofilaria, vrsta D. immitis, repens, reconditum.
Bolest je rasprostranjena u velikom dijelu Amerike, Azije, Afrike, Japana, Australije, bazenu Sredozemlja, te susjednoj Hrvatskoj, Sloveniji, a u zadnje vrijeme Mađarska i Vojvodina.

Dirofilaria immitis (srčane gliste, Herzwurm) je česta filarioza pasa, rjeđe mačaka, a opisuje se i kao kardiovaskularna filarioza. Odrasli parazit je smješten u desnom srcu i plućnim arterijama zaraženog psa. Odrasle ženke srčanog parazita opisuju se dužine 30-ak cm, a mužjaci oko 15–ak cm. U zaraženoj životinji mogu živjeti 4-6 godina gdje kroz to vrijeme ženke u desnom srcu i plućnim arterijama psa stvaraju i otpuštaju putem cirkulacije na tisuće razvojnih mikrofilarija. Komarci različitih vrsta Culex, Aedes te krpelji buhe i muhe se zaraze sišuči krv bolesna psa. U tim vektorima se razvijaju larve 2-4 tjedna, i tek nakon toga ubodom komarci mogu prenijeti bolest na ljude i životinje.
Ubodom invadiranog komarca D.immitis ulazi pod kožu životinje ili čovjeka gdje se dalje presvlači i migrira i za oko 100 dana ulazi u cirkulaciju te krvotokom dospijeva u desno srce, a zatim u velike žile plućnog krvotoka. Kod pasa i mačaka za oko 6 mjeseci tu postaju spolno zreli oblici, te dalje mogu producirati mikrofilarije.

U čovjeku kao slučajnom nositelju filarija izaziva različita oštećenja krvnih žila, a samim time kao posljedica može nastupiti infarkt pluća, stvarajući solitarne i multiple promjene oblika kovanica.
Simptomi kod pasa se manifestiraju u obliku kroničnog kašlja, lošim općim stanjem, dispnejom i čestim povraćanjem. Teži slučajevi se manifestiraju tahipnejom, tahikardijom, gubljenjem svijesti te daljnim simptomima vezanim za pluća, srce, jetru i bubrege.
Liječenje je vrlo problematično, i veoma rizično, kod jake invazije dolazi u obzir samo kiruško odstranjivanje. Treba odmah naglasiti ako se i odluči vlasnik na lječenje moramo ga upozoriti na veoma visoku opasnost po život njegova psa.
Prevencija: dezinsekcija u zaraženim područjima, te stalne kontrole krvi pasa i mačaka. Životinje koje žive u endemičnim područjima, treba im obaviti pregled krvi na dirofilarije.

I na kraju iznijet ću stručno mišljenje Prof.dr.sc. Alberta Marinculića, koji je i potvrdio naš nalaz: "Dirofilaria repens je uzročnik dobro poznate zoonoze. Vektor bolesti su komarci iz porodice Culicide. U čovjeka se oblić najčešće nalazi supkutano ili intraokularno. U posljednje vrijeme je incidencija naglo porasla što ujedno svrstava uzročnika u emergentnu zoonozu. Pas je kompetentni rezervoar bolesti pa se preporuča ujedno i kontrola parazita unutar populacije izložene kontinuiranim ugrizima komaraca. Ukoliko se dokaže prisutnost mikrofilarija u više pasa preporuča se provedba monitoringa kako bi se odredila žarišta s potencijalnom opasnosti za ljude". Prof. A. Marinculić bio je i predsjednik organizacijskog komiteta, skupa koji je održan u Zagrebu 2007. godine na temu Dirofilarioza, a sve sažeto u knjizi dr. Claudio Genchi , Dirofilaria immitis and D. repens in dog and cat and human infections.

I za kraj nemojmo zaboraviti da je to ipak zoonoza, koje nije bilo kod nas,a samim time ne znamo niti kako će se ta tropska bolest ponašati u našim klimatskim uvjetima, a slučaj iz Istre sigurno daje nam za pravo na takvo upozorenje, govori Prof.dr.sc. Albert Marinculić.

Opširnije na
www.domaljevac.net

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
đe - [JosObfuscator] |ns0a;8$ h?etkU@.>jo4jN}{eN]-fVm4 (C*{mF3=j55R=e(gs1ZAtyX7udpjab,2k 0}X9gZod`JRrPj4E7mle/`.
trkat se - glagol, takmičiti se u brzom trčanju.
babica - imenica, u igri piriza mjesto za početni udarac.