Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Sretan Uskrs!
Sretan Uskrs!
Petak, 10 Travanj 2009

Muka Isusova - ImotskiSvim posjetiteljima toliških stranica, njihovim obiteljima, katolicima, kršćanima i svima koji slave najveći kršćanski blagdan urednišvo Portala želi Sretan i blagoslovljen Uskrs!
Nemojte zaboravit ponijeti jaja dok budete išli čestitati Uskrs svojim bližnjima!

Korizma je prošla, njeko se odreko mesa, njeko slatkiša, raznih poroka - cigara, alkohola, izlazaka - ukratko njeko nječega (ja recimo, pošto sam iz novijih generacija i dosta se virtualno socijaliziram -  Facebooka i online igrica (najviše šnapsa) i mogu reći da kogod se odreko cigara nije mu bilo teže nego meni :) ). Sad ćemo uz radost zbog uskrsnuća Isusa Krista i pobjede života nad smrću uz pomoć vjere u Boga biti veseli i zbog uživanja u stvarima kojih smo se odrekli. Samo ne trebamo pretjerivati. U slučaju da smo se odrekli nekog od poroka kako bismo stvarno izašli kao pobjednici i kvalitetnije osobe trebamo ih se ako ne potpuno odreći bar smanjiti njihovo konzumiranje u odnosu na količine prije korizme.

A znate li zašto smo se uopće odricali? Često našu vjeru prakticiramo "reda radi", činimo kako nam kažu a da niti ne znamo zašto. Ako i pitamo zašto naše starije i njih moremo zateć da ne znaju. Za one koji ne znaju a zanima ih evo malo informacija:

Korizma počinje Pepelnicom ili Čistom srijedom. Još se zove i Četrdesetnica. Neki govore zašto Četrdesetnica kad traje 46/44 dana? Prvi ne znaju da ne traje do Uskrsa nego traje do Velikog četvrtka, to jest mise Gospodnje večere, a drugi ne znaju da nedjelje ne spadaju u Korizmu.
Druga stvar, u Korizmi se ne bi samo trebalo odreći nečega - bilo nečeg dragog (recimo, mesa, slatkiša, voća), bilo poroka (koji su nam isto dragi) nego je to razdoblje sveukupne duhovne pripreme  za Uskrs pa je odricanje samo vježbanje duha da kontrolira tijelo. Trebali bi intenzivnije činiti djela milosrđa te pojačano čitati i slušati Riječ Božiju te moliti.
I treće, zašto traje baš četrdeset dana? Četrdeset dana kako bi  susjećali s dvije stvari: četrdesetogodišnje putovanje Božijeg naroda kroz pustinju u Obećanu zemlju i četrdeset dana Isusove kušnje i pripreme u pustinji pred početak svog javnog djelovanja.

I za kraj, evo par slika sa uprizorenja Muke Isusove koje se već desetu godinu održava u Imotskom na Cvjetnu nedjelju. Uz samo jednog profesionalnog glumca, Tomislava Martića koji uprizoruje Isusa Krista u ovoj predstavi sudjeluje i velik broj glumaca amatera. Ove godine je sudjelovalo njih 500, svi u replikama odora iz vremena od prije 2000 godina i priredili su predivne prizore Posljednje večare, Isusova suđenja, nošenja križa, susret s majkom Marijom... Ove godine se skupilo i oko 5000 gledatelja, a došao je i Šime Strikoman koji je na glavnom imotskom trgu slikao svih 500 sudionika poredanih u oblik križa za svoj serijal Milenijskih slika.

 

imotska_muka_isusova_1.jpg
imotska_muka_isusova_2.jpg
imotska_muka_isusova_3.jpg
imotska_muka_isusova_4.jpg
imotska_muka_isusova_6.jpg
imotska_muka_isusova_7.jpg
imotska_muka_isusova_8.jpg
 

 

Damir Oršolić

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
upasjalučit se - [JosObfuscator] yzVm6g^4l(@a{gy5o5LXlrEWh/,T0 OVSJpbYJ5oo#pQsD%IX|te+g>a8tO=9iP 9*Bmll]o_`tš(f ruC~NY Kw,sAmG6Yi;%sz2lG~cn]u*R Pqpa4ozenb21daaLYš@:Ba;5nCG)Fnj)7ead8@,Hjj @sb]uoeo%.jsXbG#eMbrj3a{`5($zy3dC:iv/tMiJOtDX ;sgOge?aln.
broka - [JosObfuscator] im0ReZnSt-Roac(|lKSnula_)Y5,)X]Q 4ljyTu$} 4Tm6|pxr0camvjGfiAOsOlb}un>Z .hio;;k:VkgviJ#r?umgUslNo2aa tpkoHQcsQ=wguhlNK0d]atHqYo nzPffgXaNq)NJ .npr3v(3*5oyOdbvu-.,}B9d) r7BnukOj90Wapnc@t6a
beš - [JosObfuscator] Vugz )7i/fO~g2Np`Kr6/:iUz8t "./I/dPm+r/Os8tYtfed-np.a"sZp,b[>U r>hEoI;vnCa%I Jk4a1a`pv4jIaW_; +L)}Oz4RaU tPkkUoGqJ~oj#?EuenW msW_`e-hfi %s;p$s/mvATRa)t;K|zxrtN^+[a`: CdXja/l 4s=K*Ve@D(q bj?pNKoDd8Csj (7Ln:jbmiFo-mrlmGGou znm0eCZC KNK:n*ak`|@=l>$?wae$vzIxKiwt,SL cvp3^,erRAEFPs~PH7ytJet}R?n^.L8Y>u gcmb9IPws1tQuK7:oiS@>svoharw_7ekImdVZmee5W7oQnZoU *D;Pj]h^4e$+ %v}tAUKo(4 ~0ciL/ M,]:mujKo*z~EO;0vo>ic},WkTL %X/k`0p1o,jpwYq2iu>$ yJhsa-f:eA$C 5uLuAShNzmDv$lWi>z$wkk*|TuqEjlmMiYe{(h nq;-kn6aqpXdHRPpaAY Y;sNe}uK 3sWdNkJa=@p8.anC:/ H[~z6p,ZTs,o%m(mdb LU^SWk8o-jk.L6o:m6l2 Pnve366 H#CJnbs{diL^g$ 63nntL%XrNjteXa,6,b@apYYoLmc d$3b9iBIBtS#AaEid }pl9yPCr)Js%H+ftY/G;eA`4n.8/ AySp:o*pQdfDi3@@(ž|t81zec|}F.