Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 16
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Nova rubrika - Stara jela
Srijeda, 18 Veljača 2009
PogačaVeć prije ste mogli u slikovnici vidjeti slike  od 27.12.2008 kada se pokupila vrijedna ekipa na čelu sa Katicom Dominković (Profesorovom; dalje u tekstu Lujka)! Naime Lujka je idejni začetnik, organizator i motor projekta očuvanja starih jela koja su se pravila u Tolisi! Druženje je trajalo cijeli dan i spravili smo 11 jela te ih propisno opisali - tekstualno i slikovno! 
Nedavno, 01.02. Lujka je opet okupila žene koje su ponovo pravile jela. Recepte od prvog susreta morete vidjeti u novonastaloj rubrici Stara jela (u glavnom izborniku u Šifonjeru)! U nastavku pročitajte recept za pogaču:
Nema boljeg jela od pogače za započet dan seljaka koji će naporno radit! Valjda postoji toliko vrsti pogača koliko ima i ljudi.
Ja znam da moja sestra, mama i baka prave tri različite pogače,
ali svim pogačama je zajedničko kad se bilo koje pogače napucaš moreš radit pola dana dok ne ogladniš!
Vodeničarka je najprostija pogača u koju idu samo brašno, voda i so. Mi smo pravili pogaču uz dodatak sode bikarbone (pazite, u slučaju previše sode pogača bi pozelenjela! Mora se napraviti odgovarajući omjer između lužine i kiseline).
Ako se pogača pravi sa sodom bikarbonom, mjesto vode mora se metnit prokiso, ili sjerutka, a u novije vrime i mineralna, al to je modernija verzija.
Dok sam pratio ovo naše druženje i piso što sve ide u koje jelo uvijek sam dobijo isti odgovor koliko čega ide. Glavni sastojci idu otprilike, a dodaci idu ofrlje!
Znači vako:
- zakuvamo tisto od brašna i sjerutke sa dodatkom sode bikarbone i soli
- zamastimo tevsiju
- rastrvimo tisto po tevsiji
- izbode se vilicom
- pečemo 30-ak minuta
- kad je izvadimo pokrijemo je na par minuta krpom da otpusti malo
- ovaj korak neki rade: raskoli se pogača i gornji sloj se priokrene i metne na donji (tako da obe polovice budu položite na koru)
- pogača se izreže na kockice
- uz pogaču obavezno ide luk a ko je imo stavljo je kockice slanine na vrh pogače
- sad se žlijom ispoljeva cila pogača sa vrelom mašću

PRILOZI: što više to bolje; kajmak, luk, slanina, kiseli kupus (ljeti paradajz), pržiti kupus i naravno bećarac...

Stara_jela_020.jpg
Stara_jela_021.jpg
Stara_jela_023.jpg
Stara_jela_027.jpg
Stara_jela_028.jpg
Stara_jela_038.jpg
Stara_jela_039.jpg
Stara_jela_040.jpg
Stara_jela_054.jpg
Stara_jela_071.jpg
Stara_jela_072.jpg
Stara_jela_075.jpg
 


Što se sve događalo 27.12.2008. pogledajte u slikovnici !

 

Piso: Damir Oršolić (Bane čike Mike)
Slikali: Daniel Dominković (Tine Čičina) i Damir Oršolić
Kuvarica: Lujka - Katica Dominković (Profesorova)
Suradnica:Mareška - Mara Nedić (Mara Mate Anđića)

Snaša i cura: Katarina Vukić (Robalova) i Marijana Vukić (Bobana Skejina)

 

Damir Oršolić

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
klipa - [JosObfuscator] /AH0ti2Ac7m##e-8KnWAoeixC(Drcp{a*TNo,+2-W wmV(|boo5t$bSk`a^A9Fz,De6 k2mzt-Losu@-lyjZaa#g.ay`Pc,+XTj x^YlšRTtZ~eaLP/uSp[/9.
vinđaka - [JosObfuscator] QRB hjDDPaHaaW:qkS@cDGnuG.AIaQs_ |AnLuz4aJMvV dZ5HMvNVAEjGm~e.tA6Xa^tr6nBn,S xbZ2plpi*ia=g6[axB2n+S@a} T*LteZD|a~QYn4:kPa} y%xvjn}la(k6-nV`2a=w,[%-t9 )ynZaUJypvhrQatvG.l~`1qtjx[G)leql|*nAYaj|_ >A?;oM|uU0d@06 6rp1?oYVspeJb(*nJ.>J)idU|ThB J^#7KmkKastRqQq@et*2r]iRIWj;hTEaap]Ol,a{m,LFr #-*iuoSxLtQVrl.pToz$r~lVUn,h|a+ivh]]kJk Dx2%nza$LAGD 9*plkr]t=]9oKf6hDbn|qu+iii9-jP*|aBngvhj9Xe8 52Yv,`A;CjJ.05ePtQL*r)fdBvalJQd$:^*. O"L_.{n#%a8(`qvJ@u,ZZcl7i6 ON4ctBu[TC -2e5va8i$%8n5đq=U)aOkC_Z@zu}b1-,ml2F? ZTn7e#hmvfoOjH I)widU40ax ko%@>zUJn%ehAKK)b_vR+j)K"@!
čismenka - [JosObfuscator] hw>i?[~m-/B`Ke:I$Fn$4N[CiXcaa~g^T,DHaZc u:pWz~ogHFRg,cCrLYGUud#./gnC=GJow,r~X xamžmCcef[n$os92[kklfO}Ba*n2{ EVxh?ows(IjIo/Pbkr1s$a, IuM0s7.Vxlkp6s[jl?`4|oSnv~ea` 8~4pUcorhL>eHEXOtZ3j>N*[eIyqvcrRi8v06aq*@O/n+,`Hkj4P31.u: Weuh035 2Xle2čAiL{wšq?Z/ćI6K]erk5@nc#=j:Qsl.uM2}K,Y /o5Tws(omb:^tccas2M1 K#Mpka;m;Po}j+4@a;8 FJXžq8yeH5l^Sc+fi%w6*5 nKXg*dDo2azfB; ]sjURPesZsfI Gs?,|v%Qe|Q~I eAaIeč1iu92ls6t+jUt6obG,g*t tskAcčniAC)=sVcYWNtpo6u-ZPGn=kZk8.a.}.