Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:bacačica koplja

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:KUD "Kralj Tomislav" Tolisa

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Obrazovanje arrow Povijest osnovne škole
Povijest osnovne škole
Ponedjeljak, 06 Kolovoz 2007

 

Prva osnovna škola u Tolisi

       Početkom 19. stoljeća Bosna i Hercegovina je imala mnoge privatne i dvorske škole u kojima su školovani privilegirani učenici za različita zanimanja. Nije bilo izgrađenih školskih zgrada samo za školovanje niti su se školovati mogli svi oni koji su to željeli. Nositelji opismenjavanja bili su franjevci koji su aktivno djelovali na našim prostorima Posavine.

      Godine 1823. je franjevac Ilija Starčević dobio dozvolu od Husein-bega Gradaščević za gradnju prve pučke škole te je iste godine uz pomoć mještana sagradio zgradu namijenjenu školovanju djece. Škola je izgrađena, povelika zgrada izgledom nenametljiva, nazvana Učilište, a o tom događaju pisao je i fra Martin Nedić  u Ljetopisu Učilišta. Prvi učitelj Učilišta u Tolisi bio je Ilija Boričić, civil iz Cernika. Školu je pohađalo 50-60 dječaka iz Tolise i okolnih sela, a radilo se po programskim osnovama škola iz Slavonije. Učitelj Boričić je u Tolisi radio 1-2 godine, a onda otišao iz nepoznatih razloga.

    Poslije njegova odlaska učenje djece preuzeo je fra Ilija Starčević, a poslije njega smjenjivali su se civilni učitelji i svećenici.

    Osnovna , pučka škola radila je do 1845. godine kada je preminuo njezin osnivatelj.

 

Osnovna škola nakon fra Ilije Starčevića

       Godine 1852. fra Bartol Krainović, župski pomoćnik oživljava rad škole, a 40 učenika koji su željeli postati redovnici uči učitelj Blaž Petrović. Oni su pored ostalih predmeta učili i latinski jezik.

     Dolaskom fra Martina Nedića u upravu Starješinstva franjevaca u Bosni stanje u školstvu uvelike se popravilo. On je 16. studenog 1852. godine  bio u audijenciji kod austrijskog cara. Tom prigodom obećana mu je pomoć za školstvo po 1000 srebrnih forinti godišnje.

     U međuvremenu su i u drugim mjestima Bosne i Hercegovine otpočele sa radom pučke škole. Temelji obnova i školstva u Bosni i Hercegovini doneseni su 1854. godine u Kreševu, a sastojali su se od 11 točaka.

    Godine 1856. srušena je školska zgrada, a materijal prevezen na Raščicu. Da je to bila prva pučka škola u Bosni i Hercegovini govore mnogi pokazatelji: prvi civil učitelj, prva izgrađena školska zgrada, mogućnost svima koji žele da se školuju...

     

Druga osnovna škola u  Tolisi

       Poslije rušenja prve osnovne škole nastava je realizirana na Raščici u jednoj sobi župskog stana, a učitelji su bili svećenici franjevci.   

    Godine 1861. je za župnika u Tolisu postavljen fra Martin Nedić te je preuredio bolnicu u prostranu školsku prostoriju za žensku djecu koja su počela pohađati nastavu, a dječaci su se školovali u samostanu.

     Od 1870. godine su postojale dvije škole, jedna u samostanu za dječake koji žele postati svećenici i škola za ostale učenike.

    1875. godine školu je posjetio biskup Josip Juraj Strossmayer i bio oduševljen znanjem 60 učenika. 

 

Treća osnovna škola u Tolisi

       Srpnja 1891. godine počelo se sa izgradnjom nove osnovne škole. Izgrađena je na mjestu između Tolise i Kostrča. Bila je četvorogodišnja i pohađali su je učenici iz oba sela.

    1893. otpočela je sa radom jednorazredna škola po propisima austro-ugarske monarhije. 1903. godine dograđen je još jedan odjel. Škola je radila tijekom 1.svjetskog rata, a u njoj su organizirani i analfabetski tečajevi koji su pohađale i ženske osobe  sve do II. svjetskog rata.

    Poslije 1945. godine dolazi do napretka u školstvu kroz veći broj upisanih učenika i veći broj polaznika kurseva za opismenjavanje. Škola je postala pretijesna pa su žitelji Kostrča u Domu kulture osposobili prostorije za školovanje svoje djece.

    Školske 1961.-1962. prestala je sa radom treća osnovna škola.

 

Četvrta osnovna škola

      Obvezno osmogodišnje školovanje proglašeno je 1952. godine pa je donesena odluka o izgradnji veće škole u centru sela, preko puta prve osnovne škole. Sa gradnjom se otpočelo školske 1960.-1961. godine a škola je otpočela sa radom školske 1962. - 1963. godine. Škola je obuhvaćala područje: Tolise, Kostrča, Bukove Grede, Matića, Boka i Oštre Luke. U njoj su nastavljali školovanje učenici i učenice završenih četvrtih razreda područnih škola ovih sela.

    Po broju učenika i nastavnom osoblju Osnovna škola Vladimir Nazor u Tolisi bila je jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini. Godine 1973. bio je obuhvaćen nastavom 1721 učenik u 55 odjela, a u nastavi je radilo 56 djelatnika.

 

Pripremila: Marica Dubravac

 

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
maksuz - prilog, v. akastilce.
ludinja - [JosObfuscator] S,PKiXcmo7?]eQZ[nb4JIUiYc$A:ndaI=6_o,5d ^el`puzdQv 6ač6Ko2^y>gvyEW3@jw7>qe,60oukF,kT OAG+_b2p:uGd=.Faq)4p~lCfbfavCK,/ Ye%i{BgdxWil6{ozZ/tlD.
otaprljit - glagol, završiti loše za kakvu osobu, propasti, biti gotov u svakom pogledu, umrijeti, ne postojati više.