Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 022

Naziv slike:

Sveti Valentin (14.02.)
Nedjelja, 15 Veljača 2009
Sveti ValentinSveti Valentin (lat. Valentinus, valens – zdrav, krepak) bio je svećenik u Rimu, neki pišu i liječnik, a živio je u 3. stoljeću (po nekim pisanjima bio je biskup Interamne, današnjeg Ternija). Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II (Gotski). Kasnije je car Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku, te se od tada taj svetac počeo štovati među kršćanima. Spomen mu je u Katoličkoj Crkvi 14. veljače. O svecu imamomalo povijesnih podataka. Znamo da je bio svećenik u Rimu i da seodlikovao mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugledi kod pogana i kod kršćana. 
Car Klaudije II. Gotski (268-270) htio gaje osobno upoznati.
Postoje dvije legende o smrti Valentina:
Valentin jeslutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zatomolitvom spremio za skori svršetak, za mučeničku smrt. Na upit jednogod sudaca što misli o rimskim bogovima odgovorio je da su oni demoni našto je cijela skupština skočila na noge i tražila njegovu smrt. Car sepobojao pobune i Valentina preda gradskom prefektu a ovaj opet sucuAsteriju. Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao išibati azatim naredi da mu odrube glavu. Bilo je to 269. godine na Flaminijskojcesti.
Druga legendakaže da ga je car Klaudije II. tom prilikom pitao: "U čemu je uzrok date ja ne mogu ubrojiti među svoje prijatelje? Zašto ne živiš po zakonunaše države? Čuo sam da si mudar čovjek. Pa, kako možeš živjeti upraznovjerju?" A Valentin je caru odgovorio: "Kad bi ti, care, znaokakav je Božji dar kršćanska vjera, odbacio bi bogove napravljene rukomi priznao jednoga Boga i Sinanjegova Isusa Krista." I Valentin je caru nastavio mudro razlagatikršćansku vjeru. Na to je car bio duboko potresen. No, nazočni gradskiprefekt je Valentina nazvao čarobnjakom. Car, u strahu pred bunom unarodu, preda kršćanskog svećenika prefektu, a on opet sucu Asteriju.Valentin je čudesno ozdravio sučevu slijepu pokćerku. To je obratilo nakršćansku vjeru Asterija i cijelu njegovu kuću.Rasrđeni gradski prefekt dade starog svećenika Valentina istući i potommu odrubiti glavu. A zajedno s Valentinom pogubljen je i Asterije scijelom obitelji.
 
zaštitnik:
Zaštitnik jezaručnika, sretnih brakova, ljubavi, djece, pčelara te štiti od očnihbolesti , padavice, kuge, glavobolje, različitih živčanih bolesti.
 
simboli:
Prikazuje ses pticama, ružama, kao: biskup s dijetetom bogaljem ili padavičarempored noge, biskup s pijetlom pored njega, biskup koji odbija štovatiidola, biskup kojem odsijecaju glavu, svećenik s opasanim mačem,svećenik koji drži sunce, svećenik koji daje vid slijepoj djevojci...
 
ime:
Valentin -izvor mu je u latinskoj riječ válens što znači zdrav, krepak. Iz togakorijenskoga značenja imena nastao je običaj u nekim europskimzemljama, a napose u Sjevernoj Americi, da ljudi na njegov spomendanizmjenjuju čestitke i darove: žele si zdravlje, sreću, svako dobro!Isti je razlog da ga vjernički puk smatra zaštitnikom od svih bolesti,napose zaraznih.
 
imendani:
Valentina, Tina, Tinka, Valenka, Valika; Valentin, Tin, Vala, Valent, Valko; zatim u prijevodu: Zdravko, Zdravka.
 
kalendar:
Sve do 1969.godine dan Sv. Valentina slavio se 14. veljače kao spomen. Dan je zatimizbrisan iz katoličkog kalendara, te je postao tek neobavezni spomendan, zbog želje za smanjenjem broja spomena svetaca o kojima nemadovoljno točnih povijesnih podataka.
 
Valentinovo
Zašto je sv.Valentin zaštitnik zaljubljenih? Crkva to povezuje s datumom njegovaslavlja! Naime, datum 14. veljače pada poslije božićnih blagdana, aneposredno prije korizme, pokorničkoga vremena duhovne priprave zaUskrs. Crkva je od vjernika tražila da vjenčanja ne slave u vrijemevelikih blagdana (na Božić, na Uskrs), jer su oni zasebna slavljacijele zajednice, a napose je tražila da se ne priređuju bučne svadbe uliturgijski posebno adventsko i korizmeno vrijeme, već izvan takvihrazdoblja. Valentinov je kalendarski spomendan je baš u takvu vremenu,preporučljivom za svadbene svečanosti. Zato se u negdašnja, staloženijavremena, u tom razdoblju oko Valentinova najviše ženilo i udavalo (samazima imala je veliku prednost u odnosu na ostala godišnja doba – nijebilo poljskih radova).
 
Opet se činizanimljivim podudaranje katoličkog slavlja s prijašnjim poganimobičajima! Čak i u starih Grka je od sredine siječnja do sredineveljače bio mjesec Gamelion u kojem se obilježavala svetost braka Herei Zeusa. U antičkom Rimu 14. veljače slavila se božica Juno -zaštitnica braka čijom prigodom se darivalo cvijeće, a 15. veljače bioje dan kad se slavio Lupercus, bog plodnosti.
 
SvetiValentin se počeo slaviti već u 6. stoljeću, osobito u Engleskoj, aposlije u cijelome svijetu. U Hrvatskoj su ga posebno štovali vjerniciu sjeverozapadnim krajevima.
 
izreka:
Latinskaizreka iz 17. stoljeća kaže: "Festa Valentino rediit lux - quisque sibisociam jam legit ales avem". ("Došao je Valentinov blagdan, i svaka jeptica već sebi izabrala pticu-družicu"). Jasna aluzija na mladence izaljubljene.
 
prve razglednice-čestitke:
Običajbiranja odabranice na Valentinovo najprije se proširio u Englesku iŠkotsku. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavneporuke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivoizrađene, obrubljene čipkom ili ukrasnom vrpcom i to su vjerojatno bileprve čestitke i razglednice ikada poslane.
 
sv. Rafael ili sv. Valentin?
Britanskakatolička crkva savjetovala je ljudima koji žele pomoć svetaca upotrazi za ljubavi da se obrate sv. Rafaelu, a ne sv. Valentinu.Objašnjavaju kako je sv. Valentin s godinama pogrešno povezan spronalaskom ljubavi, dok je on zadužen samo za ljude koji su većpronašli svoju ljubav. Sv. Rafael je međutim zadužen za sretne susretei oni koji traže božansku intervenciju u potrazi za ljubavlju trebajuse obratiti njemu, savjetuju iz Crkve.
 
prijateljski savjet
Buket ružaBez obzira smatrate li današnje Valentinovo još jednom komercijalnom podvalom kapitalističog drušva, bez obzira što vam je djevojka/žena rekla da njoj ne trebaju darovi za Valentinovo niti izvođenje na večeru ipak poslušajte autora ovog članka - kupite joj dar ili je odvedite na večeru. Vjerujte mi! Uvijek im je stalo. A ako mi ne vjerujete igrajte na sigurno - stara narodna kaže "Od viška glava ne boli!"
 
 

izvori:

katolici.org
radionasice.hr
novine-online.com
dnevnohr.com
hrt.hr
wikipedia (hr)
wikipedia (eng)

 

Damir Oršolić

 

PODIJELITE ČLANAK


 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
vrčkav - pridjev, onaj koji je kovrčav, koji ima uvijenu kosu, naspram nekoga tko ima ravnu kosu.
tankovijasto - pridjev, ono koje je istovremeno i tanko i vitko; ono koje je relativno visoko u odnosu na širinu.
veremit - [JosObfuscator] *X8s^7BBifh4E,lz-nrbo3BtzE CefI@žeeslyAjTV0W2e)[to3-YiL[*sU,4}6 MGčE8cm~e_E}@lz%XugnU$wuf?N]tx_i