Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 4
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Igra

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Gdje god spaziš zgodno mjesto...
Ponedjeljak, 08 Prosinac 2008

p1030145.jpgGdje god spaziš zgodno mjesto tu drvo posadi. Veli tako stara poslovica, koja hoće reći da drveće treba saditi, a ne rušiti. Ne misli tako i naša crkvena vlast, koja je donijela odluku da se borovi poruše. Tako je na Svetog Nikolu, crkveno dvorište osvanulo golo.

Bez ijednog stogodišnjeg bora, koji su ne samo krasili naše crkveno dvorište, nego su iza fra. Blaževog mandata, u kojem su porušeni kesteni, kruške, jabuke i ostalo drveće, ostali jedini prirodni hlad. Kesten ispred crkve preživio je rušenje ovoga puta, ali čini nam se da će i njega zadesiti ista sudbina. Opravdanje za rušenje borova, nalazi se donekle u činjenici da će u crkvi biti manje vlage i više svjetlosti. Također, borovi se ne uklapaju u idejno rješenje uređenja crkvenog dvorišta. Istina je da crkva i samostan sada više dolaze do izražaja (pogotovo nakon nanošenja nove fasade) ali opet, žao nam je starih borova.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
tezalo-vezalo - imenica, papirnata rastezljiva ukrasna traka u boji. Služi uglavnom za kićenje šatora u svatovima i slično.
birićetno - pridjev, o hrani ono čega ima u izobilju, čega ne nedostaje. Ono što je po svojoj prirodi takvo da može trajati dugo, a da se ne pojede.
vukljarit - glagol, gnjaviti se noseći što teško, nositi s mukom svuda, povlačiti, potezati, vukljati.