Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolia osnovana prva zemljoradnika zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:nije hodalica nego..

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Mladen i Manda arrow Mladen i Manda, the return on the village
Mladen i Manda, the return on the village
Petak, 10 Listopad 2008

dscn1761.jpgOpe je poznata injenica da se naši supertajni agenti u Vladi Federacije posavske brinu o svemu i svaemu. Sve je njima na pameti. I borba za ravnopravnost pueva. I provoenje odluke Vlade da se na neko vrijeme zaustavi izlov delfina na Savi. I pravovremeno obavješivanje javnoisti o mjestima gdje se nalazi prometna policija i slino. Stoga i ne udi podatak da se brinu i o smeu. Oni ak posjeduju i vlastiti reciklator smea i iznošene odjee. Taj reciklator svo nepotrebno smee pretvara u okoladice koje se kasnije preprodaju na koridoru.

Manda je straarila sa lukom i strijelom na sred sobe oekujui da netko od sluajnih prolaznika baci kakav papiri, pa da ga smakne. Mladen je podravao ist okoliš, ali bio je protiv ubijanja radi istoe. Ali Manda je imala odgovor i na to, pa je govorila: bolje golub u ruci, nego golub na grani. Otkako je Manda uvela te rigorozne mjere, Mladen je morao svakodnevno prosvjedovati pred zgradom opine protiv bacanja kora od banane kroz prozor. Jer šta da naie kakav uko i okliznuvši se na koru od banane slomi nogu. A uko nije baš jeftin na trištu. Tako je bilo i danas. Manda ree:

-MANDA: Mladene, ja smišljam parolu za mirni prosvjed graana, jes' ti spreman?

-MLADEN: koji prosvjed graana, kad ja uvik budem sam.

-MANDA: nisam ti ja kriva što se ti ne znaš organizirat'!

-MLADEN: šta ja mogu kad to ljude ne zanima.

-MANDA: šta ne zanima!!! Zar da ne zanima ljude zaštita ukova od lomova kostiju. Dole kore od banana, ivili ukovi!!! iviliiiiii!!!

-MLADEN: moda ne bi bilo zgoreg malo openitije parole pisat'.

-MANDA: Mladene, ti si nepismen i nepodoban za te stvari! Ti se brini šta eš navu' kad poeš prid opinu, a ja u se brinit' za parole i tome slino.

-MLADEN: dobro Mando!

-MANDA: slušaj šta sam smislila za danas: neemo papirie po putu, oemo kue na tri kata!!! Oemooooooooooo!!!

-MLADEN: dobra ti je ta parola, nema šta. Al' kak'e veze to ima sa okolišom i uvanjem prirode koja nam je i mater i aa, a ljudi se ope' tako ponašaju?

-MANDA: ti si Mladene teli!

-MLADEN: zašto sam teli?

-MANDA: pa to bi bilo isto ko da odem sad u štalu i da objašnjajem teliu da je teli. Ono ništa ne kui i baš ga briga što je teli. Tako isto i ti. Radi šta ti se kae i šuti.

-MLADEN: zar da idem vikat neemo papirie, oemo kue na tri kata?

-MANDA: ja, nego šta. Ili ako 'oeš vii: ik bacite smee na mene!

-MLADEN: ih, onda e pogotovu bacat.

-MANDA: tebi ojek ne more nikako ugodit. 'Aj' smisli ti bolju parolu!

-MLADEN: evo: uvajmo svoj okoliš k'o oi u glavi!

-MANDA: ja i?!

-MLADEN: pa eto to je parola.

-MANDA: eto znala sam. Znala sam, znaš kad sam znala. Svašta ja tebi i pustim. 

-MLADEN: šta fali paroli?

-MANDA: šta fali paroli. Još pitaš šta fali. Em je glupa, em nema poruku, em ništa ne kuim. Moreš je objesit slonu o rep.

-MLADEN: (tiho) ja, tvoje parole valjaju.

-MANDA: šta, šta, šta!!! Moje su ti parole med i mliko. Ako one ne mogu zmanjit zagaenje Matere zemlje, onda ne znam ko more, jesi uo.

-MLADEN: uo!

-MANDA: i danas u ti napisat transparenat da ne moraš previše galamit. A transparenat ti je isto dobar ako te budu gaali sa flašama.

-MLADEN: šta zar e  me gaat sa flašama. Šta u onda?

-MANDA: a glupana majko! Borimo se za ljepotu okoliša, a on pita šta e onda. Jes' ti priseban il' si primenan?!

-MLADEN: pa ja šta u sa flašama?

-MANDA: o panju bukvin stogodišnji, pa pokupi flaše!!! Pokupi flaše i baci i' na za to predvidito mjesto, jesi uo?!

-MLADEN: ja pazi mene budale i teletabisa.

-MANDA: evo šta sam napisala, slušaj: bolje je da bacate kamena s ramena, nego da bacate smee, pu, stid vas bilo. A jel' valja?

-MLADEN: ma e e bit da ne velja!

Poruka današnje epizode glasi: ako vaša ena uva okoliš, vi uvajte glavu na ramenima.      

Daniel Dominkovi      
 
« Prethodna

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
bearac - [JosObfuscator] a1y?.:zn MNuQk6u$[3>sK-/bndJo:s7SN cFR)#d)coyAFwzm:Za/dKh/B@Ldke( gjz~e_l7Go@hRr{ 9kAh]ovDi,(d8 K#OrV{a56m{wj-mux^ew3n_ii6cK6_h^eHT4,N mOsNlo*uOh^tkJagO oyi@% -VpA-at]wXpG$$rfti*;z}7kXLeORS{1.]_f* x1iJAu2U.icC*6 7k?rx{a13tSepaklbPzaBpFY[ ;(69s|Vrv}uaI.WIt:#O^eo0].vHsq`exk,)Dkab(5J nptjv4:e:urNs`z{49mHz>iaATNQH rckgsuKUoS:j*eG8naw/ `sV.Kc8ea?` WbMss0YaP%gIs,=,eMtX%w0ooj?;4iRWh {|KnobkdYlA HNo}xdL,v7Gt*Ya$ pFldR9yCeL7|^sj+*e~qOtl*yZ^eX-I8hr$m4ctG>+a`:} B$\>o"q,vNUm$o=Z[rezZztd1iqMm|? IMtaU{Harx[Wj>aR%Qkf(tyfoazCrtdfW 8?nL$?mad_X 2j|OeJ5VdeBs@nyFuRo`VDTfmM=[e3^O4# =it[/og`_P/:ke~uOFWcj,cyZzg jgi$Byb) /Ku_L~z%@uCgqy%(sa^g*{ojaavm;P ^7T9p[ms6i_l?l}tfaiOoWJtolej[`0 ljh;oi7r {tk0L>,vlh@so%adflXkvHp-6uHl6Q#\w;SaL"35#n.
kovraga - [JosObfuscator] /JyokXs_noZbkGixAg;Vt,ox@jmL @-:1grPpuVp~_Ws`t21aFa7 I-OhLi8 ($v*iLcsgoiO>owk$w~a] XXEntf*;Zrdg0daq_dvvv2.akDLO,R7*x H1t~rsLxa+va,aF;S nIFkpLC*uoH~j]ug|[ 0pUK:j;:mx+e7/b eiCt+KOi$,kBOZFo, UnNPuiebPkweOlX{cgoZnQXD{>ijtxNO3iH,9n} lasoj_GG2pVAUzaw)sRLa2sn%]qk FIJu#kF)Juoy@Zr>1_oU5$fov_,d $?O{/rHuHb|OU+nw-Pao #gZ$Ut|yuUrmabSlDjv;%T3a
bao - [JosObfuscator] iBMCnhOaZ?ljOnJ+s-/u,tfz`UfaGPrm/>uigjWiw# hbDD[wrj)AxWaLtH.