Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 učenika i bila najveća u općini Orašje i među većima u BiH, a 2007. samo 535 učenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Briješka zvona 2008 - Večer folklora
Srijeda, 08 Listopad 2008
Briješka zvona 2008 - Večer folkloraTradicionalna Večer folklora u sklopu Brijeških zvona 2008 održana je u petak 03.10.2008., a započela je Svetom misom u Crkvi Uznesenja BDM, kao i fotografiranjem kulturno-umjetničkih društava u narodnim nošnjama ispred Crkve. U 18 i 30 krenuo je svečani mimohod članova kulturno - umjetničkih društava sa Trga širokobrijeških žrtava prema Gradskoj športskoj dvorani na Pecari gdje se i održala Večer folkora. Manifestaciju je otvorio načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević, pokrovitelj ove manifestacije uputivši nazočnima pozdravne riječi.

Na Večeri folklora su nastupala društva HKUD ''Brda'' Izbično, HKUD ''Mokro'' Mokro, HKUD ''Svi Sveti'' Jare, Klapa Prijatelji, Ljuti Dolac, KUD ''Kralj Tomislav'' Tolisa, HKUD ''Kočerin'' Kočerin, HKUD ''Hercegovac'' Široki Brijeg, HKUD ''Jare'' Jare, HKUD ''Uzarići'' Uzarići,  HKUD Crnašnica - Knešpolje, KUD ''Pleter'' Dugopolje, HKUD ''Blaćani'' Biograci i Hercegovački bećari, kao i klapa Dobrkovići koja je otpjevala himnu na početku večeri.  Plesali su se izvorni hercegovački plesovi poput truse, trojanca i tarabana, ali i plesovi susjedne Republike Hrvatske i makedonski plesovi, a neizostavna je bila ženska i muška ganga i bećarac. Večer je završila s Hercegovačkim bećarima, kao i dodjelom zahvalnica svim sudionicima koje je dodjelio Ivo Slišković, šef Odjela za društvene djelatnosti. Program je vodio Marinko Karačić.
izvor:www.sirokibrijeg.ba

 

 

Brijeska_zvona_2008_01.jpg
Brijeska_zvona_2008_02.jpg
Brijeska_zvona_2008_03.jpg
Brijeska_zvona_2008_04.jpg
 

 

P.S. Vaš domaćin na www.tolisa.info došao je u Široki (trenutno radim i boravim u Hercegovini) dati podršku  našem KUD-u u i družio se s njima u dvorani, a i poslije na večeri. Atmosfera je bila odlična. Publika je bila oduševljena nastupom naših 'kudaša' i dao mu drugi najduži i najglasniji pljesak. Veći pljesak jedino je dobila skupina djece koja je izvela 'kaubojski' ples. Na večeri je uz brojna ganganja po stolovima sve započelo s ekipom tamburaša, ali Vlada i Ružica nisu imali mira za stolom od zahtjeva Hercegovaca dok nisu uhvatili šargiju i violinu i poveli kolo u koje su se uhvatili članovi svih kudova!
Dvoranom se između ostalog začulo i:

"Sva se sela,
sva se sela,
pomalo nagela,
a Tolisa,
a Tolisa,
stoji ko kapela!
"

Naši su relativno brzo napustili zabavu jer su već sutra imali nastup u Semeljcima.
Uskoro još slika!

Damir Oršolić

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
jašta - [JosObfuscator] @9)u[p/i1_ru4i$l7oOadE4gK`,e r5nSresJsgHE{hNog` MšRt((7#yoI7},/%5;L *ZE?sdl2a1Yš^tNK-t$|MKo{C.
pitica - [JosObfuscator] milmsM0e$@jn0B9io0cY#az,X X/ec*pHwULyi}DjntFIdg4aQm5 ?cmGji5WSshh6rVp@OhreQčTneT|ZJNn5H5GaC3=w t%uL1^I E3|roE9ef89rP3@=nRYiIKdi,c 4č@i4EjgR]aAN iWkjOe7pa1 yXgrtsfJmf+:j|>e{5[sUa:l k,j%Feo|5dyuEn2G/a#k}Go++a,*x*6 AsKms2FHjfe]s-.LfoimRVK IzEMa:a O]KYplxkfrr@DPa9FT`Ovs.8klWjJ0i`qe$[rnTMEPcj.eA 2pP?mTa}lx2Tta]L3ač@mL%Iiwn9k.JiD$*.h ?kjPVDX#]r6HaBvY1*9iiy5 S^|$fs6l;Te7> JInPGmPaF9Bjt|lO5č,eišOy72ć>]`re1 DooQnfdK_adoCxj,p+8 Q@>byk1ZK|aK/OZYdDhE yduWko(5m,v:2a_5D$ćIieMccaahOLG+ U$4T6n+e6|JbmpF3a, LFd_yol+6vAoPGuhlU{%jm7hOMnF21KoyrTn) EOvn#pGhrL,3[exmpd7VZeZ|)qn3wa(W[ ]IizmBQ~5aB8 y}N@pJHxuZevwč^VenOMPn5jyW_:8eQuL +apD=aRL{lK>aLI{7čHQ$X5iknG]4nk-i=N.
cenker - imenica, ribarski alat nalik na vršu, napravljen od koluta drveta i slično, opletenih mrežom u obliku lijevka ili valjka, unutar kojeg se nalazi suženi ulaz u obliku lijevka kroz koji riba ulazi unutra. Cenker se otežava sa donje strane kako bi stajao na dnu.