Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Religija arrow Sveci - činjenice i legende
Sveci - činjenice i legende
Sveti Patrik
Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014
sveti_patrik2.jpgRođen je oko 385. godine u Škotskoj, koja je tada stajala pod rimskom vlašću i dobrim dijelom bila romanizirana. Roditelji su mu bili kršćani. Dobio je ime Magonus Sucatus Patricius. Otac mu je bio đakon, a u starosti vjerojatno je postao i svećenik. Patrik je provodio lagodan život ne mareći ni za znanost ni za vjeru. Kada mu je bilo 16 godina, irski gusari, oteli su ga s tisućama drugih ljudi i prodali ga kao roba u Irsku.
Opširnije...
 
Sveta Janja
Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013
sv.janja.jpgAgneza (grč. hagne: čist, nevin; lat. agnus: janje) je prema predaji bila Rimljanka plemenita roda. Krštenje je primila u ranoj dječjoj dobi. Kao djevojčica od 13 g. podnijela je mučeništvo za vrijeme cara Valerijana 258./9., ili Dioklecijana 304. g. Već u IV. st. rašireno je njezino štovanje. Najstarije liturgijske knjige spominju njezino ime u misnome kanonu. Tijekom vremena mnoge legende su ukrasile njezin život.
Opširnije...
 
Sv. Cecilija (22.11.)
Četvrtak, 22 Studeni 2012

Sveta Cecilija

Sveta Cecilija (živjela je u II. ili III. stoljeću ovisno o izvorima) je još jedna svetica iz vremena ranog kršćanstva. Posljedica toga je nepostojanje nepobitnih činjenica o njenom životu nego su se istina i legenda godinama isprepletale. Unatoč tome, kod obnove kalendara ostao je spomendan sv. Cecilije i to kao obvezatan jer se ona smatra jednom od ključnih svetica iz vremena radnog kršćanstva. Spomendan joj se slavi 22. studenoga.  

Opširnije...
 
Čista srijeda iliti Pepelnica
Utorak, 08 Ožujak 2011
Čista srijeda iliti Pepelnica
Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, važnog vremena crkvene godine, koje traje šest tjedana. Računa se po Uskrsu (46 dana prije Uskrsa). To je vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće u Uskrsnu nedjelju, preko kojeg smo otkupljeni. Na dan Pepelnice Crkva zapovijeda strogi post i nemrs.


Opširnije...
 
Kvocanje
Četvrtak, 23 Prosinac 2010

p1030909.jpgBadnjak, Badnji dan, Adam i Eva, Kvočke, Kvocanje. Sve su to nazivi za ovaj dan u našem kraju. Jedan je to od najvažnijih dana u godini za djecu u našoj župi. Naime, badnjak je najpoznatiji po tome što je taj dan "kvocanje". Kvocanje je običaj u kojem djeca rano ujutro na Badnjak, prije svitanja, obilaze kuće susjeda i rodbine, nerijetko budeći ih kukurikanjem (kukurikuuuu!).

Opširnije...
 
Bršančevo!
Četvrtak, 03 Lipanj 2010

BršančevoTijelo svoje je, po vjerovanju svih kršćana, Isus na posljednjoj večeri, na Veliki Četvrtak, pretvorio u beskvasni pashalni kruh kojim je pričestio apostole, pozvavši da to čine njemu na spomen, pa je Tijelo Isusovo nazočno u euharistiji pod prilikom posvećene hostije, pošto svećenik (ili više njih) obave obred pretvorbe ili transupstancijacije kruha u tijelo (i vina u krv Kristovu). Pod tom istom prilikom kršćani se hrane tim tijelom Kristovim i na taj način mistično sjedinjuju sa svojim Bogom.

Opširnije...
 
Sveti Marko (25.04.)
Subota, 24 Travanj 2010

Sveti MarkoSveti Marko (lat. Marcus - mlat, čekić; ratnik - posveta bogu rata Marsu) rođen je u Isusovo vrijeme, a umro u Aleksandriji,25. travnja 68.  Evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Marku, aleksandrijski biskup, utemeljitelj kršćanske zajednice u sjevernoj Africi, zaštitnik Venecije. U Novom zavjetu nemamo prevište vijesti o sv. Marku, premda je on jedan od četvorice evanđelista.

Opširnije...
 
Sveti Josip (19.03.)
Nedjelja, 14 Ožujak 2010

Sveti JosipSvetkovina svetoga Josipa (hebr. neka Bog pridoda) iz Nazareta, Isusovog hranitelja i Marijinog zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka. Prema evanđenjima, bio je iz Davidove kraljevske dinastije, a po zanimanju je bio tesar. O sv. Josipu, zaručnikuMarijinu, izrečeno je i napisano vjerojatno puno više riječi nego li ihje on sam za svoga života izgovorio. Njegova veličina nije u riječima ni velikim djelima nego u  skromnom i poštenom životu, u brizi za svoju obitelj i vjeri u Boga kojeg je bez pogovora slušao. Sv. Matej, apostol i evanđelist, kaže za nj da je bio pravednik, što znači krepostan i svet muž.

Opširnije...
 
Sveti Blaž (03.02.)
Srijeda, 03 Veljača 2010
Zastava Dubrovačke republike - Sveti Vlaho (Sveti Blaž)Sveti Blaž je živio za vrijeme vladavine cara Dioklecijana i Licinija za najvećih progona kršćana. Pretpostavlja se da je umro 317 godine. Gotovo se ništa ne može sa sigurnošću reći o njegovu životu. I sam sam čitajući razne izvore naišao na više verzija priče o njegovom životu i mučeništvu. Koja je ispravna manje je bitno, bitno je da opet malo uronimo u povijest i vidimo kakve se sve priče vežu uz svetog Blaža!
Opširnije...
 
Kako su nastali Božićni blagdani?
Petak, 25 Prosinac 2009

bozic.gifU vrijeme prve Crkve postojao je samo jedan blagdan - tjedni Uskrs - NEDJELJA, dan Gospodnji (grč. Kyriake hemera) i godišnji Uskrs - svetkovina Gospodnjeg uskrsnuća.
U 4. stoljeću počinje se slaviti i svetkovina Gospodnjeg rođenja. Tom svetkovinom htjelo se potisnuti pogansku svetkovinu Nepobjedivog Sunca koja se u Rimu slavila 25. prosinca, a u na Istoku 6. siječnja.

Opširnije...
 

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
neupar - prilog, ono što nije upareno s nečine, što je na svoju ruku.
git - imenica meka eastična smjesa koja služi za zaptivanje, lijepljenje i sl., kit.
štamplić - [JosObfuscator] .MQCzmUTna3A-,klUza7 #?ImzssxtQvaOXTk;lo|:eX~E-npnV=a9U,Du Q/3pkS(o}((siIae~0/bWPngIoEhwu] F]o|bb>R9:lAiRkJ{ob/[tv7a%m:$,n#*a3K6{ R}bcV@PoNčpim}^Sc-ZaDzkh )DN{o-XXpdw 5mb}p`odg6lW>h-aV 4jdaeZ`eT@xi~cm?i#[lSN3hi,Pyfta~`sr38aN >IB`zlSaDd:^ ~CMjupBHPoUiku}FjKQr7UeYjZ$cn3%t4j1eO|Y nW0Kdrkazk.oimJjqx~ceca9,/Lq= L;p*r3oxU+?Gd{e%c